Stefan Hablützel Bana Bak!

09 Ocak 2018

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizle ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Yazımız serginin “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar” başlıklı bölümünde yer alan sanatçı Stefan Hablützel ve eseri “1962 – 1929” hakkında.

Stefan Hablützel, 1962 – 1929 isimli çalışmasında, biri 1962’de diğeri 1929’da 31 yaşına basan babasını ve büyükbabasını o dönemki halleriyle bir arada heykelleştiriyor. Bu tarihleri fiilen örtüştüren sanatçı, aynı anda var olması mümkün olmayan iki gerçekliği bir araya getiriyor ve böylelikle gerçekdışılık ile inandırıcılık arasındaki ince çizgiyi sorguluyor ve bütün gerçekçi imgelerin şu ya da bu ölçüde barındırdığı kurmaca boyuta dikkat çekiyor. Figürlerin izleyicide yarattığı huzursuzluk, gerçek ve inkâr edilemez fiziksel mevcudiyetlerinden ve yapaylıklarının ayırdında olunmasından kaynaklanıyor.

Oldukça gerçekçi ve fakat dev boyutlu olan bu eserlerin hikayesini Süreli Sergiler Proje Yöneticimiz Yasemin Ülgen’den dinleyebilirsiniz!

Sanatçı Biyografisi

(Bern, İsviçre, 1964) Düsseldorf’da yaşıyor ve çalışıyor. Düsseldorf Sanat Akademisi’nde Tony Cragg ve I. Kamp’ın atölyelerinde eğitim gördü. Sanatçı, eserlerini uzun düşünümsel süreçler sonunda üretir. Eserlerinde, temsile ilişkin konvansiyonlar ve günümüzde sanat, reklamcılık ve medya alanlarında imge üretim biçimleri üzerine incelikli düşünceler geliştirir. Son kişisel sergisi Almanya’da düzenlenmiştir. Katıldığı önemli sergilerden bazıları şunlardır: Londra’daki Saatchi Galeri’sinde düzenlenen “Genç Alman Sanatçılar II” [Young German Artists II] sergisi ve 2012 yılında K20/K21 – Kunstsammlung Nordrhein Westfalen’de düzenlenen “Büyük Resim III” (Big Picture III) (Szenen/Figuren) başlıklı sergi.

Stefan Hablützel, “1962 – 1929”, 1995-1996, Polyester ve yağlıboya, her biri 219 x 65 x 30 cm.

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman Bana Bak!

Bruce Nauman’ın bu videoları doğrudan doğruya izleyiciyi muhatap alıyor. Ekranda beliren oyuncuların farklı şekillerde söyledikleri cümleler cevaplanması imkânsız varoluşsal sorulara dönüştükçe dinleyici kendini sorguda hissetmeye başlar. 

Cindy Sherman Bana Bak!

Cindy Sherman Bana Bak!

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizle ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Yazımız serginin “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar” başlıklı bölümünde yer alan sanatçı Cindy Sherman hakkında!

OSZAR »