Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık

24 Haziran - 8 Temmuz 2022

“Kendimizi ayakta tutmanın en hayati yollarından biri, direniş topluluklarını, yalnız olmadığımızı bildiğimiz yerleri inşa etmektir.” – bell hooks 

Pera Film, Onur Haftası’nı Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık başlıklı film programıyla kutluyor.

Geçtiğimiz yıllarda önemli festivallerde izleyici ile buluşmuş, farklı coğrafyalardan dört filmi bir araya getiren programda, bir aradalıkla hayata tutunma teması ön plana çıkıyor. Filmlerde yer alan tüm kuir karakterler, içinde yaşadıkları ülke, toplum ve ailelerde kendilerine nefes alma alanları açmaya çalışırken yol arkadaşlığı kurdukları insanlarla baskı ve sıkışmışlığa karşı direniyorlar.

24 Haziran – 8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek programda; ergen cinselliğinin dizginlenemezliği ve sınır tanımazlığını yıkıcı bir güce çeviren Asi ve Genç; birlikte zaman geçirmek, varoluşsal meseleleri tartışmak için sık sık bir araya gelen bir grup kadın ve non-binaryden oluşan, Gürcistan’daki bir kadın futbol kulübünün belgeseli Odanın Hissi; kendini keşfetme ve özgürleşme hikayesini aktarırken sıra dışı bir arkadaşlığı da gözler önüne seren Salıncak ve anıların ancak kolektif olarak paylaşıldığı kuir bir çağı anlatan Üç Üzgün Kaplan yer alıyor.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterim ve etkinlikleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

24 Haziran

20.00 Asi ve Genç

25 Haziran

15.00 Odanın Hissi

29 Haziran

19.00 Üç Üzgün Kaplan

1 Temmuz

19.00 Salıncak

21.00 Asi ve Genç

6 Temmuz

19.00 Odanın Hissi

8 Temmuz

19.00 Salıncak

21.00 Üç Üzgün Kaplan

Asi ve Genç

Asi ve Genç

Odanın Hissi

Odanın Hissi

Salıncak

Salıncak

Üç Üzgün Kaplan

Üç Üzgün Kaplan

İdeoloji

İdeoloji

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

Paula Rego İstanbul’da!

Paula Rego İstanbul’da!

Biz, yani ben ve okul arkadaşlarımdan bazıları, Paula Rego’yu biliyorduk. İtiraf etmeliyim, ben Rego’nun nereli olduğunu bilmiyordum, Portekiz’in Avrupa’nın neresinde yer aldığını da.

OSZAR »