Geriye Karanlık Kalır
Agnieszka Holland

12 Kasım - 6 Aralık 2014

Pera Film, Geriye Karanlık Kalır programında, Polonya Yeni Dalga sinemasına politik filmleriyle yaptığı katkılarla tanınan, Polonya’nın önde gelen kadın sinemacılarından Agnieszka Holland’ın filmlerine yer veriyor. 1971 yılında Prag Film Okulu’ndan mezun olan Holland, Krzysztof Zanussi’nin 1973 tarihli filmi Illuminacja’da yönetmen asistanı olarak çalıştı. Pera Film’in Agnieszka Holland seçkisi, trajedi ve felaketin ortasında, insanın hayata ve neşeye dair hikayesine, varoluşun beklenmedik tüm acı ve zevklerinin etkisi altındaki insanlığın dünyasına odaklanan filmlerinden oluşuyor.

"Pera Film’in Geriye Karanlık Kalır programındaki dört film, kahramanlık, fedakarlık, acı ve görünmez bir despotluğun ya da kaderin sillesi altında ezilen iyiliğin sıradanlığı temalarına değiniyor. 1905 yılında geçen Ateş (1981), Polonya’da devrimci yeraltı faaliyetlerinin yoğun biçimde devam ettiği bir dönemde geçiyor. Filmdeki bütün karakterler sert anarşistlerden, kara sevdaya tutulmuş bombacılardan, dürüst ama saf çiftçilerden gamsız holiganlardan oluşuyor. Bunların hiçbiri iyi insanlar olmasa da, onların trajik kaderine yakınlık duymamak elde değil. Gerçek bir hikayeye dayanan Europa, Europa (1990) ise alışılmamış ve sürprizlerle dolu bir film. İnsanların hayatta kalabilmek için neler yapabileceğine odaklanıyor. Acımasız bir savaşın ortasında kalan ve ailesinden ayrı bırakılan Yahudi genci Solomon Perel, hayatta kalabilmesinin tek yolunun bir Nazi gibi davranmak olduğunu fark eder. Oscar adayı savaş dramı Karanlıkta Kalanlar (2012), onlarca Yahudiyi kurtarmak için kendi hayatını riske atan Polonyalılardan biri olan Leopold Socha’nın gerçek hikayesine dayanıyor. Yanan Çalı (2013), gerçek olaylara dayanan bir dram. Film, Sovyetlerin 1969 yılında Çekoslovakya’yı işgalini protesto etmek için kendini ateşe veren ve Prag’daki bir tarih bölümünde öğrenci olan Jan Palach’ın kendini feda edişine odaklanıyor. Bu filmde, hızlı bir epik hikaye, politik gerilim ve mahkeme dramı tek bir yerde toplanıyor."
Janusz Wróblewski’nin Eleştirisi

Etkinlik Polonya-Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerin 600. yıldönümü kutlamalarını içeren 2014 kültür programı kapsamında düzenlenmektedir.

12 Kasım

19.00 Avrupa Avrupa

15 Kasım

14.00 Devrim Ateşi

19.00 Karanlıkta Kalanlar

16 Kasım

14.00 Ateş

25 Kasım

19.00 Ateş

27 Kasım

19.00 Avrupa Avrupa

3 Aralık

19.00 Karanlıkta Kalanlar

6 Aralık

14.00 Devrim Ateşi

Ateş

Ateş

Avrupa Avrupa

Avrupa Avrupa

Karanlıkta Kalanlar

Karanlıkta Kalanlar

Devrim Ateşi

Devrim Ateşi

Geriye Karanlık Kalır
Agnieszka Holland

Seçki, trajedi ve felaketin ortasında, insanın hayata ve neşeye dair hikayesine, varoluşun beklenmedik tüm acı ve zevklerinin etkisi altındaki insanlığın dünyasına odaklanan filmlerinden oluşuyor.

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Ev Gibi Olmayan! <br> Lee Miller

Ev Gibi Olmayan!
Lee Miller

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

Rineke Dijkstra Bana Bak!

“Portre insanlık durumunun dışından ve de içinden bahseder, bir kişinin fiziği kadar psikolojisini de yansıtır –ya da yansıtmalıdır.”

OSZAR »