Yitik Zamanın Peşinde

2 - 24 Şubat 2024

Zamanda asılı kalmış anların peşine takılmak, yalnızca anılardan başka hiçbir şey kalmadığında hatırlananlarla yüzleşmek... İnsanlar, sadece hatırlamaz; tıpkı tarihin yeniden yazılması gibi, anılarını da yeniden şekillendirir. Her anı, hafızamızın derinliklerinde yeniden canlanır ve bizi geçmişin, bazen de geleceğin, yeniden yorumlanmış hikâyeleriyle baş başa bırakır.

Pera Film’in Gelecek Hatıraları sergisine paralel düzenlediği film programı Yitik Zamanın Peşinde, geçmişte yaşadığı veya yaşadığını zannettiği anıların izini süren karakterlerin hikâyelerini takip ediyor. Bu anılar, bazen tutkulu bir aşktan geriye kalanlarla dolup taşan bir müzenin koridorlarında, bazen de uzun yolculukların beklenmedik duraklarında beliriyor.

2-24 Şubat tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşen program kapsamında usta yönetmen Wim Wenders’in merakla beklenen yeni filmi Mükemmel Günler, Chris Marker’ın unutulmaz başyapıtı Güneşsiz, bilimkurgu türünün kült yapımlardan Gizemli Şehir, Orhan Pamuk’un ünlü romanından uyarlanan Hatıraların Masumiyeti ve 2023 Cannes Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü kazanan Altın Kozanın İçinde izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

2 Şubat

19.00 Hatıraların Masumiyeti

3 Şubat

16.00 Gizemli Şehir

7 Şubat

19.00 Altın Kozanın İçinde

9 Şubat

19.00 Güneşsiz

10 Şubat

16.00 Mükemmel Günler

14 Şubat

19.00 Hatıraların Masumiyeti

16 Şubat

18.30 Gizemli Şehir

18 Şubat

15.00 Altın Kozanın İçinde

21 Şubat

19.00 Mükemmel Günler

24 Şubat

16.00 Güneşsiz

Hatıraların Masumiyeti

Hatıraların Masumiyeti

Gizemli Şehir

Gizemli Şehir

Altın Kozanın İçinde

Altın Kozanın İçinde

Güneşsiz

Güneşsiz

Mükemmel Günler

Mükemmel Günler

Gelecek Hatıraları

Nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanan sergi, güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Hatıra olarak alınan, belli bir yer ve zamanı hatırlatan veya koleksiyonu yapılan nesnelerin kültürel ve sembolik değeri ve anlamı, kişisel yolculuklarla bölgenin hafızasını birbirine örüyor. Geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine geleceği nasıl hatırlayacağımız hakkında düşünmeyi öneriyor ve hafızanın gelecek odaklı işlevlerine eğiliyor.

Gelecek Hatıraları

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Sonsuz bir ihtimal olarak Mavi

Yves Klein’ın mavi pigmentlerini akla getiren bir rengin perdeyi boylu boyunca kapladığını düşünün. Neredeyse 80 dakika boyunca mavinin tonlarında en ufak bir oynama olmasa bile, zihnimiz durduğu yerde durmuyor. Sabit bir maviliğe ne kadar uzun süre bakabiliriz? Mavi tonlar titreyerek, kendi gölgelerini yaratarak bize oyunlar oynamaz mı? Maviden gözlerimiz kamaşmaz mı?

Etel Adnan

Etel Adnan

1925 yılında Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan’ı anlatmaya tüm söyleşilerinde kendinden bahsederken kullandığı ilk cümleleri alıntılayarak başlamalı: “Annem İzmirli bir Rum. Babam Şamlı bir Osmanlı kurmay subayı.”

#MisafirYazılar Veri Girişi: Sevgi ve Korku Üzerine

#MisafirYazılar Veri Girişi: Sevgi ve Korku Üzerine

Bilgisayarları beni kızdıran, güldüren dostlarım gibi görüyorum. Bu yüzden Behar’ın koca bir salonda dans ederek temizlik yapan robotlarını görünce, hem ıssız bir odada yalnız kaldıklarını görüp üzüldüm, hem de neşeyle dans etmelerinden keyiflerinin yerine olduğunu hissedip sevindim.

OSZAR »