Yunan Film Günleri

7 - 12 Haziran 2022

Pera Müzesi, Yunanistan sinemasının auteur yönetmenlerinden özgün ve ödüllü filmlerin gösterileceği ve Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek Yunan Film Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yunan Film Merkezi, Yunan Film Akademisi, Yunanistan Başkonsolosluğu, Selanik Sinema Müzesi, EMEIS Kültür Kolektifi ve istos ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen program, Theo Angelopoulos, Costa Gavras gibi usta isimlerin kültleşmiş filmlerinden Tatbikat ve Ölümsüz'ün de yer aldığı, toplam 17 filmden oluşan zengin bir seçki sunuyor.

7 – 12 Haziran tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek Yunan Film Günleri’nde, 1960’lardan 1980’lere uzanan bir zaman diliminden bir film seçkisi sinemaseverlerle buluşacak. 

Bu program kapsamındaki film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

 

7 Haziran

15.00 Tatbikat

8 Haziran

13.00 Ölümsüz

16.00 Abluka

18.00 Zorba Yannis

9 Haziran

13.00 Geçit

15.00 Asker Kaçağı

10 Haziran

13.00 Sessiz Bir Ölüm

15.00 Olga Robard

17.00 Çılgınlık

19.00 Evdokia

21.00 Fotoğraf

11 Haziran

13.00 Gezi

15.00 Bereketli Vadinin Tembelleri

19.00 Sabah Devriyesi

12 Haziran

13.00 Taştan Yıllar

16.00 Genç Afroditler

18.00 Troyalı Kadınlar

Tatbikat

Tatbikat

Ölümsüz

Ölümsüz

Abluka

Abluka

Zorba Yannis

Zorba Yannis

Geçit

Geçit

Asker Kaçağı

Asker Kaçağı

Sessiz Bir Ölüm

Sessiz Bir Ölüm

Olga Robard

Olga Robard

Çılgınlık

Çılgınlık

Evdokia

Evdokia

Fotoğraf

Fotoğraf

Gezi

Gezi

Bereketli Vadinin Tembelleri

Bereketli Vadinin Tembelleri

Sabah Devriyesi

Sabah Devriyesi

Taştan Yıllar

Taştan Yıllar

Genç Afroditler

Genç Afroditler

Troyalı Kadınlar

Troyalı Kadınlar

Yunan Sineması Kendini Anlatıyor

Yunan Sineması Kendini Anlatıyor

Dört panelist, Athena Kartalou, Athena Kalkopoulou, Hellas Film/Tanıtım Direktörü, Antigoni Rota, ve Afroditi Nikolaidou, katılımcılara günümüzde Yunanistan'da film üretiminin durumu, endüstrinin yapısı, film üretimini teşvik etmek ve etkinleştirmek için uygulanan ulusal politikalar, piyasa taleplerine meydan okumak vb. hakkında net bir resim çizecekler.

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Pera Müzesi’nin Genç Sergileri

Pera Müzesi’nin Genç Sergileri

Pera Müzesi’nin sergiler ekibinden Begüm Akkoyunlu ve Tania Bahar ilk açıldığımız günden bu yana süregelen ve artık bir gelenek halini alan “Genç Sergiler”in hikâyesini Pera Müzesi Blog için anlatıyor!

OSZAR »