Tadilattaki Ütopyalar ve Ürünleşmiş Hayaller

Pera Yetişkin

  • 9 Ağustos 2024 / 19.00

Atölye, Ters Yüz PƎRⱯ sergisinden ve şehirde sık karşılaşılan, etrafı bir maskeleme kumaşı ile örtülmüş tadilattaki tarihi yapılara referans veren Maskeleme, Kentsel Dönüşümler işinden ilham alıyor. Sanatçı Deniz Kulaksızoğlu yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede katılımcılar; sürekli bir yıkım, dönüşüm ve yeniden yapılanmanın mekânı olan İstanbul’u küresel kapitalist ilişkiler odağında yeniden düşünüyor. Ardından katılımcılar, geçmişlerinde önemli yer tutan fakat artık eskisi gibi olmayan ya da değişmesini arzuladıkları bir unsuru (bu unsur bina, mekân, anı, kişi, hayal, düşünce vb. olabilir) önce var olan sonra da hayal ettikleri versiyonuyla iki katmanlı şekilde resmediyor. Bir tür “düşünsel tadilata” giren bu unsurlar fotoğraflanıp sergide de karşılarına çıkan karton kahve bardaklarının yüzeyine aktarılıyor. Böylece sanatsal, kültürel ve tarihi değerlerin, bir ticari nesne veya hediyelik eşyaya dönüşmesi süreci taklit ediliyor.

Atölye Yürütücüsü: Deniz Kulaksızoğlu
Kontenjan: 10 kişi
Süre: 120 dakika
Atölye Başına Katılım Bedeli: 350 TL

Deniz Kulaksızoğlu Hakkında
Deniz Kulaksızoğlu (1996, İstanbul) St. Georg Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Technische Universitat Berlin’de (TU-Berlin) mimarlık lisansını tamamladı. Pratiğinde mekân ve imge temalarını odağına alan Kulaksızoğlu, tekrar fenomeni üzerinden algının temsil sistemlerini sorguluyor, anlam ve anlamsızlık kavramlarına yoğunlaşıyor.

yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
yükleniyor ... Yükleniyor...
Yükleniyor ...

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Araba Sevdası Yahut Hikâyenin Aslı <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Araba Sevdası Yahut Hikâyenin Aslı
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. 

OSZAR »