Çiftdüşün
Çiftgörü

25 Mayıs - 6 Ağustos 2017

Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi. Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor. Ama saygınlığını yitirdi. Tıpkı sanat gibi o da kaidesinden aşağı yuvarlandı. Aralarında hukuk, eğitim ve anayasa örgütlerinin de bulunduğu pek çok kurum artık tamamen metin temelli.

“Çiftdüşün sizin için muhtemelen olumsuz bir kavram. Biz Rusya’da bunun sadece bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz.” diyor Rus sanatçı Pavel Pepperstein. Sergi Pepperstein ve 1970 ve 1980’lerde devlet tarafından sanatçı olarak tanınmadıkları için farklı bir iletişim biçimi kurmak zorunda kalan başka bazı Moskova kavramsalcılarıyla başlıyor ve tüm dünyadan 34 sanatçının yapıtları aracılığıyla metinle imge arasında yeni bir düşünme dengesini gözler önüne serdi.

George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim bulan ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

Küratör: Alistair Hicks

Sanatçılar: Yuri Albert, Nikita Alexeev, Kader Attia, Sarnath Banerjee, Erik Bulatov, Hera Büyüktaşçıyan, Olga Chernysheva, Aslı Çavuşoğlu, Marilá Dardot, Marcel Dzama, Tracey Emin, Merike Estna, Claire Fontaine, Sandra Gamarra, Duan Jianyu, Ali Kazma, William Kentridge, Waqas Khan, Anselm Kiefer, Galim Madanov ve Zauresh Terekbay, Marko Mäetamm, Mónica de Miranda, Ciprian Mureşan, Arkadiy Nasonov, Bruce Nauman, Pavel Pepperstein, Raymond Pettibon, RAQS Media Collective, Thomas Ruff, Nedko Solakov, Erdem Taşdelen, Gavin Turk, Keith Tyson, Yangjiang Group

Çiftdüşün <br>Çiftgörü

Çiftdüşün
Çiftgörü

George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim bulan Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi, alternatif düşünme biçimleriyle ilgili bir okuma önerdi. Devletin, bireyin zihni üzerinde nasıl egemenlik kurduğunu gösterebilmek için icat edilen bu terim, zihinde birbiriyle çelişen iki düşünceyi bir arada tutma ve bu düşüncelerin ikisine aynı anda inanabilme yeteneği üzerine kurulu. Günümüz sanatçılarıysa yalnızca Çiftdüşün’ü değil, birbirine paralel ve teğet geçen çok sayıda çizgiyi aynı anda kullanarak bir Çokludüşün’ün nasıl geliştirilebileceğini gösteriyor.

Alistair Hicks, Waqas Khan, RAQS Media Collective

Alistair Hicks, Waqas Khan, RAQS Media Collective

Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında küratör Alistair Hicks ile sanatçılar Waqas Khan ve RAQS Media Collective’den Monica Narula bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşide sanatçılar, imge ve metin ilişkisi üzerinden farklı alanlardaki üretimlerini izleyiciyle paylaşacaklar.

Marko Mäetamm, Alistair Hicks

Marko Mäetamm, Alistair Hicks

Çiftdüşün: Çiftgörü sergimiz kapsamında sanatçı Marko Mäetamm ve küratör Alistair Hicks bir konuşma için bir araya geliyor. Mäetamm, “Nasıl Sanatçı Oldum” isimli çalışmasını Pera Müzesi’nin duvarlarında halka açık olarak yeniden ürettikten sonra, küratör Alistair Hicks ile bu çalışmasına ve sergide yer alan diğer serisi “Yalanlar Alfabesi” üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.

Nasıl Sanatçı Oldum: Marko Mäetamm

Nasıl Sanatçı Oldum: Marko Mäetamm

Çiftdüşün: Çiftgörü sergimiz kapsamında sanatçı Marko Mäetamm “Nasıl Sanatçı Oldum” isimli çalışmasını müzemizin asansör ve tuvalet duvarlarında halka açık olarak yeniden üretiyor.

Ali Kazma

Ali Kazma

Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sanatçı Ali Kazma, küratör Alistair Hicks ile bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşi, Kazma’nın sergide yer alan “House of Letters” adlı videosu ve bu videodan yola çıkarak Hicks tarafından kaleme alınan “A Voyage around Our Minds” kitabı üzerine gerçekleşecek. 

Nikita Alexeev

Nikita Alexeev

Pera Müzesi’nin düzenlediği Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sanatçı Nikita Alexeev, küratör Alistair Hicks ile bir söyleşi için bir araya geliyor. Söyleşi, sanatçının sergiye özel olarak ürettiği “İkonostasis Kravatı” adlı işinden yola çıkarak serginin çatısını kuran kavramlardan biri olan Moskova kavramsalcılığı üzerine tartışma imkânı verecek.

Video

Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?

Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sunulan bu film ve video programı bellek kavramını ve belleğin imgeyle metin arasında kurduğu ilişkiyi araştırıyor. Yan yana getirilmiş imge ve metinler yeniden üretmenin ya da anımsamanın gücünü ya da sürecini ortaya koyuyor.

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Büyük Birader’i Çiftdüşünüyoruz! 1984′ten 11 Alıntı

Çiftdüşün Çiftgörü sergimiz George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı “Çiftdüşün” kavramına bir göndermeyle isim buldu ve aralarında Tracey Emin, Marcel Dzama, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Raymond Pettibon ve Thomas Ruff gibi isimlerin yanı sıra Türk sanatçıların da yer aldığı seçki, çoğulcu düşünmenin izini sanat eserleri üzerinden sürdü.

Moskova Kavramsalcılığı

Moskova Kavramsalcılığı

Düşünme biçimimiz kökten bir değişime uğramış durumda, ama insanların çoğu bunun pek farkında değil gibi.

Kurumsallaşmış düşünme biçimi son 24 yüzyıldır yaptığı gibi doğrusal Neo-Platonik yapısını sürdürüyor. 

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Batılı ressamların Osmanlı konulu iç mekanda geçen gündelik yaşam resimlerine baktığımızda müzikli eğlenceler yaşama dair önemli bir detay olarak dikkat çeker. Bazen de tek figürlü resimlerde sadece müzik yapan kadınlar betimlenmiştir. 

OSZAR »