Çarlardan Yıldızlara
Fantastik Rus Sineması

30 Ekim - 13 Aralık 2015

Rüzgâr iblisleri ve kristal saraylar… Parıldayan su canlısı solungaç adam ve uzayın sınırsız manzaraları… Rus sineması, seksen yılı aşkın süredir bilimkurgu, folklorik fantezi ve absürdist mizahı kapsayan yaratıcı bir yönetmenlik geleneğine sahip birçok eğlenceli filme imza attı. Pera Film, Seagull Films işbirliğiyle Rus sinemasının uzun soluklu fantastik bilimkurgu geleneğinin az bilinen filmlerinden oluşan Çarlardan Yıldızlara: Fantastik Rus Sineması programını sunuyor.

Bu serinin küratörlerinden, Yaratık (Aliens) ve Terminator 2: Kıyamet Günü (Terminator 2: Judgment Day) filmlerindeki özel efektleriyle Oscar alan Robert Skotak, “Fantastika, bilimkurgu, fantezi, korku, masallar… Fantastika, bütün bunlar için kullandığımız genel terimdir” diyor. “Örneğin, Batı’da hiç izlenmemiş olan Kozmik Yolculuk (Cosmic Voyage) (1936) aya seyahat eden Komünist bir toplumun kahramanlık hikayesidir. Stalin’in siyasi tasfiyeleri ve modernizasyon çabaları sırasında çekilmiştir. Öte yandan, uzay yolculuğunun o dönem hayal edilebilecek en doğru resmini çizer. Düşsel stop motion animasyon serileri ve ölçüsüz efektler: Bu eğlenceli bir film!”

Ladislaw Starewicz’in öncü animasyonu ile başlayıp sessiz sinema klasiği Aelita: Mars Kraliçesi (Aelita: Queen of Mars) ile ilerleyen ve Aleksandr Ptushko ve Pavel Klushantsev’in olağanüstü filmleri ile devam eden Rus "tür" sineması şaşırtıcı şekilde renkli, teknolojik olarak ileride ve tematik olarak tutkuluydu. Usta Andrei Tarkovsky bunu bir adım ileriye götürdü, oldukça felsefi ve ateşli sinema örnekleri olan epik bilimkurgu filmleri Solaris ve İz Sürücü’yü (Stalker) çekti. Karen Shakhnazarov’un Perestroyka dönemindeki Sovyet tarihi üzerine çektiği dikkat çekici kara komedi Sıfır Kenti (Zero City) ve Alexei Fedorchenko’nun Aya İlk Ayak Basan’ı (First on the Moon) gibi başka filmler ise, zayıfladığı günlerde ideolojik bir sistemin kurnaz alegorilerini sunuyor.

Sovyet görsel efekt sanatçıları, Stanley Kubrick’in başyapıtı 2001: Bir Uzay Destanı (2001: A Space Odyssey) çekilmeden yıllar önce insanlığın uzaya yapacağı seyahatle ilgili nefes kesici filmler çekiyorlardı. Bugünden geçmişe bakıldığında, bu filmlerin etkileyiciliğini artıran, güneş sistemi ve ötesine, hiç değilse mecazi açıdan devrimi getirmek amacıyla, kurgusal uzay keşfini gerçek dünyadaki görevlerle birleştiren Sovyet siyasetiydi.
Alla Verlotsky, Robert Skotak ve Dennis Bartok’un küratörlüğünü üstlendiği “Çarlardan Yıldızlara: Fantastik Rus Sineması” programı Seagull Films, the Film Society of Lincoln Center ve American Cinematheque tarafından Concern Mosfilm, Rus Devlet Arşivi Gosfilmofond ve M-Film Studio’nun işbirliğiyle ilk kez 2006 yılında ilk düzenlendi

Alla Verlotsky, Robert Skotak ve Dennis Bartok’un küratörlüğünü üstlendiği “Çarlardan Yıldızlara: Fantastik Rus Sineması” programı Seagull Films, the Film Society of Lincoln Center ve American Cinematheque tarafından Concern Mosfilm, Rus Devlet Arşivi Gosfilmofond ve M-Film Studio’nun işbirliğiyle ilk kez 2006 yılında ilk düzenlendi.


İşbirliğiyle

30 Ekim

20.00 Aelita, Mars Kraliçesi

31 Ekim

14.00 Amfibi İnsan

7 Kasım

19.00 Zor Yollarla, Yıldızlara

8 Kasım

16.00 Aelita, Mars Kraliçesi

18.00 Amfibi İnsan

11 Kasım

17.00 Fırtına Gezegeni

14 Kasım

19.00 Solaris

21 Kasım

19.00 Aya İlk Ayak Basan

22 Kasım

16.00 Fırtına Gezegeni

18.00 Zor Yollarla, Yıldızlara

28 Kasım

15.00 Solaris

18.00 İz Sürücü

9 Aralık

19.00 Sıfır Kenti

12 Aralık

19.00 İz Sürücü

13 Aralık

14.00 Sıfır Kenti

16.00 Aya İlk Ayak Basan

Aelita, Mars Kraliçesi

Aelita, Mars Kraliçesi

Fırtına Gezegeni

Fırtına Gezegeni

Amfibi İnsan

Amfibi İnsan

Solaris

Solaris

İz Sürücü

İz Sürücü

Zor Yollarla, Yıldızlara

Zor Yollarla, Yıldızlara

Sıfır Kenti

Sıfır Kenti

Aya İlk Ayak Basan

Aya İlk Ayak Basan

Çarlardan Yıldızlara
Fantastik Rus Sineması

Pera Film, Seagull Films işbirliğiyle Rus sinemasının uzun soluklu fantastik bilimkurgu geleneğinin az bilinen filmlerinden oluşan Çarlardan Yıldızlara: Fantastik Rus Sineması programını sunuyor.

İki çocuk portresinden yola çıkarak...

İki çocuk portresinden yola çıkarak...

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda bugüne kadar Pera Müzesi’nin ikinci katındaki sergilerde de yer almış iki çocuk portresi bulunmaktadır. 20. yüzyıl başlarında, 4 yıl arayla yapılmış bu resimlerdeki çocuklardan biri Sultan Abdülhamid’in oğullarından Şehzade Abdürrahim Efendi, diğeri ise Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı’dır.

Tarkovsky: Zamanın İzleri

Tarkovsky: Zamanın İzleri

"Tarkovsky’nin ilk filmlerini keşfetmem, tam bir mucizeydi. Kendimi daha önceden hiç anahtarlarına ulaşamadığım bir kapının önünde buldum. Her zaman açıp ötesine geçmek istediğim bir kapı… Sonunda biri, nasıl söyleyeceğimi bilemediğim şeyleri ifade etmişti. Benim için Tarkovsky en büyük film yapımcısıdır.” 

Bir Eşya Toplantısının Gayrı Resmi Tutanağı

Bir Eşya Toplantısının Gayrı Resmi Tutanağı

Grayson Perry bu çömlekte cansız nesnelerin, özellikle de alışveriş merkezlerinden satın aldığımız nesnelerin, kanepelerin, meyve suyu sıkacaklarının ve pahalı temizlik araçlarının dile gelip, hakkımızda tam olarak ne düşündüklerini bize söylediklerini hayal ediyor. 

OSZAR »