Maya Deren’in Aynası

  • 27 Nisan 2019 / 16.00
  • 4 Mayıs 2019 / 14.00

Yönetmen: Martina Kudláček
Avusturya, İsviçre, Almanya, 2001, 103', renkli, siyah-beyaz
İngilizce; Türkçe altyazılı

Belgesel yapımcısı Martina Kudlacek, Maya Deren’in Aynası ile yalnızca çığır açmış bir sanatçının büyüleyici bir portresini çizmekle kalmıyor, onun çarpıcı güzellikte ve şiirsel eserlerine de görkemli bir giriş sunuyor. Filmlerden alıntılarla başlayan Maya Deren’in Aynası, arşiv kayıtlarıyla Stan Brakhage, Jonas Mekas, Katherine Dunham ve Living Theater kurucusu Judith Malina gibi Deren’in meslektaş ve çağdaşlarının gözlem ve değerlendirmelerini kusursuz ve etkili bir şekilde iç içe sunuyor. Filmin orijinal müzikleri, deneysel besteci John Zorn tarafından bestelendi.

Hatıranın Peşinde

Maya Deren’in Aynası

Hatıranın Peşinde

Yeniden Sev Beni

Hatıranın Peşinde

Tek Başına Dans

Hatıranın Peşinde

Krisha

Hatıranın Peşinde

Matangi / Maya / M.I.A.

Hatıranın Peşinde

Aidiyet ve Yoldaşlık

Maya Deren’in Aynası

Bir Kedi Dosyası

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.

Gökyüzünden İyi Haberler

Gökyüzünden İyi Haberler

Kitle iletişim araçları ve sanat arasındaki ilişkiyi odağına alan Ve Şimdi İyi Haberler sergisinden ilhamla, serginin bölümlerinden yola çıkan burç yorumları hazırladık. Gök cisimlerinin hareketlerinin insanlar üzerindeki etkilerinden esinlenen popüler astroloji dilini kullanarak kurgusal gelecek tahminlerinde bulunan yorumlar, güne dair iyi haberler alma arzusuyla gazetelerde okuduğumuz astroloji köşelerinden ilham alıyor ve sergideki eserlere göndermede bulunuyor. 

Deli Kralın Huzuruna Kabul

Deli Kralın Huzuruna Kabul

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

OSZAR »