Cecil Beaton

Portreler

13 Mayıs - 26 Temmuz 2015

20. yüzyılın önemli ve çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton (1904-1980) büyüleyici portreleriyle ilk kez Türkiye’de Pera Müzesi’ndeydi.

Aynı zamanda Oscar ödüllü bir kostüm tasarımcısı olan Cecil Beaton’ın Londra National Portrait Gallery’nin Fotoğraf Danışmanı Terence Pepper küratörlüğünde, “Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive” koleksiyonundan derlenen sergisi, sanatçının 1920’lerden 70’lere kadar fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet portrelerinden oluşuyordu.

Cecil Beaton, fotoğrafçı kimliğinin yanı sıra, yazar, ressam, illüstratör, karikatürist ve ödüllü bir dekor ve kostüm tasarımcısı olarak tanınan çok yönlü bir isim. Beaton, özellikle 1927 – 1956 tarihleri arasında Vogue dergisi için hazırladığı kapaklarıyla hatırlanıyor. Ne var ki, Beaton’ın unutulmaz kareleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Sanatçının II. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill’i ofisinde gösteren fotoğrafı ve yine aynı tarihlerde Life dergisine kapak olan, bombayla yaralanmış 3 yaşındaki Eileen Dunne portresi de en önemli eserleri arasında sayılıyor.

 

iş birliğiyle

logo


sergi salonu boya sponsoru

jotun logo

 

Cecil Beaton

Cecil Beaton

20. yüzyılın önemli ve çok yönlü fotoğrafçılarından Cecil Beaton büyüleyici portreleriyle ilk kez Türkiye’de Pera Müzesi’ndeydi. Pera Müzesi ve Sotheby’s Cecil Beaton Stüdyo Arşivi işbirliğinde gerçekleşen Cecil Beaton: Portreler adlı serginin kataloğu, Cecil Beaton’ın 1920’lerden 70’lere uzanan dönemde fotoğrafladığı sanatçılar, film yıldızları, yazarlar, entelektüeller ve kraliyet portrelerini içeriyor ve Beaton’ın bugüne kadar gösterilmemiş, özellikle renkli ve az bilinen işlerine ışık tutuyor. Katalog, sanatçının kimisi ilk defa yayımlanan fotoğraflarını sunarken, küratör Terence Pepper ve V&A Museum Fotoğraf Küratörü Susanna Brown’ın kapsamlı makaleleri ile resimden illüstrasyona, karikatürden tiyatro ve sinema kostüm tasarımına uzanan kariyerine odaklanıyor.

Video

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Bergman’da Yüzler/ Aynalar/ İllüzyonlar

Şöyle bir proje hayal edin: Birisi çıkıp, Bergman filmlerinde, perdede yüzlere yakın plan yapılan dakikaları saysın, sonra da bu sayıyı onun tüm filmlerinin süresine oranlasın. Benim hissim o ki, ortaya hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir oran çıkacaktır. 

Portmantoda Olağan Dedikodular

Portmantoda Olağan Dedikodular

 Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ikinci bölümde evin portmantosunda yolları kesişen eşyaların dedikodusuna kulak misafiri oluyoruz…

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

OSZAR »