Giorgio de Chirico

Dünyanın Gizemi

Giorgio de Chirico

Pera Müzesi, 2016 yılında Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi adlı sergiyle metafizik sanatının kurucusu Giorgio de Chirico’nun yaklaşık 70 resim, 2 litografi serisi ve 10 heykeliyle kapsamlı bir içerik sundu. 

Giorgio de Chirico, birbiri ardına sıralanan avangart akımlarla zenginleşmiş 20. yüzyılın en sıra dışı figürlerinden biridir. Konudan çok farklı form ve ifade biçimlerinin ön plana çıktığı bu zengin dönemde, de Chirico çağdaşlarından farklı bir yaklaşımla geliştirdiği yepyeni konuları resmin odağına taşıdığı özgün metafizik bir evren yarattı. 1910-1918 arasında ürettiği ve sürrealistlere de esin kaynağı olan ilk metafizik eserlerinin ardından I. Dünya Savaşı sonrasında değişen dinamiklerle farklı arayışlara yöneldi; Antik Yunan ve Roma sanatına ilgi duydu, eski ustaların yapıtlarını yeniden yorumladı. 80 yaşına geldiğinde tekrar metafizik resme yöneldi; sanat yaşamını bu alanda yeni geliştirdiği konular ve ilk dönemine kıyasla daha aydınlık bir paletle boyadığı tuvalleri ile tamamladı.

Giorgio de Chirico’nun sanatsal serüvenine ve kurucusu olduğu metafizik sanat olgusuna odaklanan kapsamlı makaleler ve sanatçının yazılarını içeren sergi kataloğu en erken tarihli eserlerinden son yapıtlarına kadar çeşitli dönemlerinden örnekleri içeriyor.

Yayın Yılı: 2016
Sayfa Sayısı:
283
ISBN:
978-605-4642-55-7

7 Sunuş
Suna, İnan & İpek Kıraç

9 Sunuş
Paolo Picozza

13  Sunuş
Federica Ferrari Bravo

17 Giorgio de Chirico : “Ebedi Dönüş” / Ebedi Avangard
Fabio Benzi

95 Giorgio de Chirico: Parlak Bir Metafizik Fikir
Katherine Robinson

117 Hebdomeros: Sonsöz
Jole de Sanna

127 Sanatçı Yazıları
Geleceğin Resmi Nasıl Bir Şey Olabilir
Kâşif Zeuksis
Biz Metafizikçiler
Rüya
Heykeller, Mobilyalar ve Generaller
Giorgio de Chirico’nun Kişisel Sergisi
Resim Yapmak

154 Katalog

273 Biyografi

279 Giorgio ve Isa de Chirico Vakfı

Giorgio de Chirico

Pera Müzesi, metafizik sanatın kurucusu, 20. yüzyılın en sıra dışı sanatçılarından birini, Giorgio de Chirico’yu ilk kez Türk sanatseverlerle buluşturdu.

Giorgio de Chirico
OSZAR »