Konstantinniyye'den İstanbul'a

XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi'nin Rumeli Yakası fotoğrafları

XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının eserlerinden oluşan ve Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası fotoğrafları sergisi bir devrin İstanbulu’nu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne serdi.

James Robertson, Félice Beato, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillame Breggren, Bogos Tarkulyan, Mihran İranyan ve Gülmez Biraderler gibi usta fotoğrafçılar dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarıyla İstanbul’un geçmişteki çehresini belgelemekle kalmıyor, bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol haline gelmiş; silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan bu şehrin kıyılarında bizleri Karaköy’den Rumelifeneri’ne uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarıyorlar.

Ahmet Abut’un sunuşuyla açılan katalogda, Rumeli Yakası kıyıları ayrı ayrı ele alınıyor. Ayrıca mimar M. Sinan Genim’in kaleme aldığı bir makale de kataloğu zenginleştiriyor.

Yayın Yılı:
2010 (5. Baskı)
Sayfa Sayısı:
145
ISBN: 975-9123-22-3

vi Önsöz
Suna & İnan Kıraç

viii Sunuş
Ahmet Abut

X Konstantiniyye’den İstanbul’a
M. Sinan Gemin

Xvi Fotoğrafçıların Yaşam öyküleri

1 Karaköy – Tophane

33 Salıpazarı – Fındıklı – Tophane

47 Dolmabahçe

61 Beşiktaş – Ortaköy – Kuruçeşme

87 Arnavutköy – Bebek

107 Rumelihisarı

119 Emirgan – İstinye – Yeniköy – Kalender – Tarabya

129 Kefeliköy – Büyükdere – Sarıyer – Rumelikavağı

Konstantiniyye'den İstanbul'a

XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının eserlerinden oluşan ve Suna ve İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen Konstantiniyye’den İstanbul’a - XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası fotoğrafları sergisi bir devrin İstanbulu’nu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne serdi.

Konstantiniyye'den İstanbul'a
OSZAR »