Handsworth Şarkıları

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Pervaiz Khan, Meera Syal, Yvonne Weekes
İngiltere, 1986, 58', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı  

1980’ler İngilteresi’nde ırk ve toplumsal kargaşalar ile 1985’te şehirde yaşanan isyanlar üzerine bir film denemesi olan Handsworth Şarkıları, 1985 yılının Eylül ve Ekim aylarında, Handsworth’ün Birmingham bölgesinde ve Londra’nın merkezi kesimlerinde yaşanan sivil itaatsizlikleri çıkış noktası olarak alıyor. Film genelinde, yaşanan isyanların, İngiliz toplumunun siyahlar üzerindeki baskısının bir sonucu olduğu fikri işleniyor. Film, sivil itaatsizliği, endüstriyel gerilemenin yol açtığı ulusal dramla bağlantılı bir memnuniyetsizliğin gizli tarihine açılan bir kapı olarak sunuyor.

Filmin adında geçen şarkı ifadesi ise herhangi bir müzikal niteliğe işaret etmek yerine, John Grierson ve Humphrey Jennings gibi İngiliz belgeselcilerin işlerinden tanıdık olan, belgeselin şiirsel bir çağrışımlar kurgusu olduğu fikrinin bir yansıması niteliğinde. Handsworth Şarkıları, 1986 yılında İngiltere’nin en saygın belgesel ödülü olan İngiliz Film Enstitüsü Grierson En İyi Belgesel Ödülü’ne layık görüldü.

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Handsworth Şarkıları

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kanıt

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kimin Kalbe İhtiyacı Var

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Çocuk Gibi Konuş

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Dokuz İlham Perisi

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

OSZAR »