Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece

  • 9 Nisan 2022 / 16.00
  • 10 Nisan 2022 / 13.30
  • 17 Nisan 2022 / 16.00

Yönetmen: Payal Kapadia
Fransa, Hindistan, 2021, 96', DCP, renkli
Hintçe, Bengalce; Türkçe, İngilizce altyazılı 

Hindistan’da üniversite öğrencisi olan L, uzaktayken ayrı yaşadığı sevgilisine mektuplar yazar. Bu mektuplar sayesinde onun çevresinde cereyan eden esaslı değişikliklere göz atarız. Gerçekliği kurgu, rüyalar, anılar, fanteziler ve kaygılarla birleştiren amorf bir anlatıya tanık oluruz. Payal Kapadia’nın hem cesur hem lirik filmi, Hindistan’ın bir zamanlar gelişen liberal kamusal alanı mezhepsel bölünmeye ve şovenizme boyun eğerken eğitim (özellikle film eğitimi) politikalarına keskin bir bakış sunuyor. Devlet destekli şiddet ve yıldırmanın süregittiği arka planda dikkat çeken şey, Kapadia’nın kişisel düşünmenin gerekliliği konusundaki sessiz ısrarı. Haber yayın organlarının ve diğer demokratik kurumların başarısızlığı, tarafsız bir sanatsal duruş için hiçbir zemin bırakmasa bile, direniş iyi kötü bir kurgu gerektirir.

41. İstanbul Film Festivali

Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece

41. İstanbul Film Festivali

Vampir - Cuadecuc

41. İstanbul Film Festivali

Temel Frekanslar

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

OSZAR »